ФК Херцеговац Билећа

 
Пуно име
Фудбалски клуб Херцеговац
НадимакХео
Основан1935. године
НавијачиЏукеле
СтадионГрадски стадион Билећа
Капацитет2,000
ПредсједникВладимир Кашиковић
Тренер-
Лиганема први тим
2014-15РФЛ Југ, 4. мјесто
 
Фудбалски клуб (ФК) "Херцеговац" основан је 1935. године. Оснивачи клуба су били Миро Попара и Халид Чомић, који су приликом формирања клуба имали подршку од КМЈ. Клуб је углавном окупљао напредне омалдинце и старије из града и околине, и због тога је "Херцеговац" једно вријеме био забрањен. Послије ослобођења 1945. године обнавља се рад клуба. Име му је било дато по народном хероју и основачу из 1935. године Мири Попари, када га мијења поново у "Херцеговац".
Године 1952. Обласна фудбалска лига Херцеговине промијенила је у Подсавезну лигу, и у тој сезони 1952/53. године "Херцеговац" је освојио треће мјесто, иза требињског "Леотара" и "Борца" из Чапљине. "Херцеговац" је 1963/64. године постао првак Подсавезне лиге и пласирао се у Херцеговачку зону. Дрес "Херцеговца" у вишем рангу 1964/65. године бранили су: Неџад Капиџић, Нуко Капиџић, Новица Табаковић, Љубо Рајковић, Муниб Мујачић, Але Исовић, Жарко Дамјановић, Славко Самарџић, Милан Самарџић, Мијодраг Дунђеровић, Сауд Јагањац, Феко Јагањац, Гојко Пекић, Лазар Анђелковић, Дојчило Ђурић, Енвер Меџанић, Кемо Чамо, Цвијовић... та сезона завршена је на деветом мјесту.

ФК "Херцеговац" Билећа, 1964/65. Горњи ред: Мујачић, Табаковић, Самарџић, Капиџић Нуко, Цвијовић, Ђурић. Доњи ред: Дунђеровић, Дамјановић, Јагањац, Капиџић Неџад, Пекић и Исовић.

Почетком седамдесетих година "Херцеговац" је био на прагу Друге савезне лиге Југославије, група "Југ", јер је најбоља екипа из Херцеговачке зоне имала право преласка у виши ранг. У сезони 1970/71. године само један бод дијелио је "Херцеговца" од пласмана на југословенску сцену, али су заузели друго мјесто иза "Локомотиве" из Мостара. Вицешампионску титулу освојили су: Боро Пешић, Ратко Денда, Мишо Вукоје, Славко Самарџић, Момчило Вукоје, Стипе Милић, Милан Самарџић, Месуд Јагањац, Неџад Селимовић, Новица Табаковић, Драгиша Салатић... док је тренер био Раде Поповић.
Седамдесетих година "Херцеговац" је углавном био члан Херцеговачке Зоне, а у том периоду играли су: Н. Селимовић, Д. Петковић, С. Милић, Ђ. Јововић, Д. Тркља, В. Самарџић, С. Авдић, Р. Бјелица, Н. Капуџић, З. Бодирога, М. Витковић, Д. Вучинић.
Од сезоне 1995/96. године "Херцеговац" се такмичио у Другој лиги Републике Српске, гдје је био један од најстандарнијих екипа у лиги.
Свој највећи клупски успјех "Херцеговац" је остварио 2003/04. године у Другој лиги група "Југ" када је постао шампион и тиме стекао право играња у друштву најбољих.
Међутим у Првој лиги РС задржао се само једну годину када је заузео посљедње мјесто и испао 2004/05
. године.
Наредне три сезоне "Херцеговац" је играо у Другој лиги РС, да би реорганизацијом морао да се пресели у нижи ранг 2008. године, али је 2008/09. године постао првак Регионалне лиге РС - група "Југ" и вратио се међу друголигаше, па нажалост поново испао. Тренутно клуб нема првог тима.
Посебна улога "Херцеговца" је у деценијама дугом и успјешном раду на његовоњу масовне културе, јер традиционално окупља младе играче кроз своју школу фудбала. Млађе селекције "Херцеговца" зато су на такмичењима у својој узрасној групи међу најбољима у Републици Српској.
"Херцеговац" се наручито поноси чињеницом да је угостио бројне велике клубове са бивших југословенских простора, а најдражи гост је била "Црвена звезда" која је у Билећи гостовала чак пет пута.
Клуб располаже својим уређеним стадионим, који је с обзиром на изузетне климатске услове у Билећи, веома погодан за зимски тренинг и припреме других екипа, а стадион прима око 2000 гледалаца.
Адреса: Краља Александра 29, Билећа
Телефон: 059-379-281


КК Херцеговац - КК Хео

 

Пуно име
Кошаркашки клуб Хео
Надимак-
Основан2012. године
НавијачиЏукеле
ДворанаУниверзална СД Билећа
Капацитет2,000
ПредсједникАндрија Вујовић
ТренерБорис Јокановић
ЛигаПрва лига РС
2016-17Прва лига РС, 10. мјестоКошаркашки клуб (КК) ''Херцеговац'' је основан 1981. године и од тада успјешно је наступао на домаћој и широј спортској сцени. За нешто више од тридесет година постојања одгојио је бројне генерације младих кошаркаша. КК ''Херцеговац'' је нарочито присутан у нашој спортској јавности почетком 21. вијека доспјевши до Премијер лиге 2001. године, и до CHALLENGER КУПА у сезони 2002/03. Клуб се такмичио у Премијер лиги непрекидно од њеног оснивања до 2012. године, када иако је изборио статус премијерлигаша иступа из лиге због финансијских проблема. КК "Херцеговац" због финансијских проблема иступа из Премијер лиге БиХ 2012. године и клуб се гаси.

Од играча који су поникли у КК "Херцеговац" а направили завидну каријеру, истичу се: Жарко Вујовић (Слобода Дита, Локомотива Мостар, Металац Ваљево, Пивоварна Лашко, Слобода Дита), Жељко Бошњак (Југ Дубровник, Раднички Београд, Триглав Крањ, Литиа), Горан Радмиловић (Враце Сарајево, Беовук Београд) и Драган Вујовић (БФЦ Беочин, Пролетер Зрењанин, Јагодина, Полет Керамика Бечеј, Репрезентација Републике Српске), а од млађих играча Милан Милошевић (Слобода Дита, Црвена звезда, Босна АСА БХ Телеком, Керавнос Никозија, Будућност, Златорог Лашко, АЕК Атина, Репрезентација БиХ и Репрезентација Републике Српске) и Драшко Албијанић (Леотар, Слобода Дита, Борац БЛ, Асесфтом Плоестија, Зрињски (Мостар), Кужов, Сутјеска (Никшић),  Игокеа, Репрезентација БиХ и Репрезентација Републике Српске).

                            КК ХЕО БИЛЕЋА
Кошаркашки клуб "Хео" је основан 2012. године након што је, због превеликих дуговања, престао са радом Кошаркашки клуб "Херцеговац" који је био члан Заједничке лиге БиХ непрекидно од њеног оснивања. Новоформираном клубу приступио је комплетан билећки играчки кадар, као и младе секције КК "Херцеговац". Клубу је омогућено да прескочи једну лигашку степеницу, а у образложењу се истиче да је та повластица дата Билећи као граду кошарке јер је на утакмицама "Херцеговца", у просјеку било највише посјетилаца у БиХ. Захваљујући овом клубу, кошарка је све више присутна међу младим нараштајима, а преко видних резултата његових играча и Билећа се све више афирмише у спортској јавности. Клуб се тренутно такмичи у Првој лиги Републике Српске, са амбицијама за виши ранг.

Клуб окупља око 100 чланова који вриједно раде кроз секције пионира, кадета, јуниора и сениора.

КК "Хео" је суорганизатор популарног СТРЕЕТ БООЛ традиоционалног баскет турнира у Билећи.

Адреса: Краља Петра Ослободиоца 22, 89230
Телефон:
059-371-406


ОК Херцеговац Билећа

 

Пуно име
Одбојкашки клуб Херцеговац
НадимакХео
Основан2003. године
НавијачиЏукеле
ДворанаУниверзална СД Билећа
Капацитет2,000
ПресједникБорислав Вукоје
ТренерГорица Ђорђевић
ЛигаПрва лига РС
2016-17Прва лига РС, 5.мјесто

   

Одбојкашки клуб ''Херцеговац'' један је од најмлађих спортских клубова у Билећи. Основан је 29. 11. 2003. године. Одмах на почетку клуб је окупио бројне љубитеље одбојке, нарочито међу школском омладином.

Клуб окупља око 130 чланица узраста од 1998 до 2006 године, које вриједно раде кроз секције пионира, кадета, јуниора и сениора.

Због студирања, 2009. године клуб је напустило пет играчица из стандардне поставе (сениорке), па је ипак заузето завидно треће мјесто у Првој лиги РС. Занимљиво је напоменути да је тада првак РС ''Гласинац'' Соколац побијеђен оба пута, и као домаћин и као гост.

Резултат квалитетног рада овог клуба огледа се у резултатима који су постигнути. Тако су пионири били вице-прваци РС и БИХ 2010. године, јуниори вице-прваци РС и БИХ 2009. године и кадети прваци РС и БИХ 2010. године, а ОК ''Херцеговац'' је и побједник турнира ''Градишка јесен'' 2009. године. Највећи успјех у историји клуба остварен је 2009/10. године када је клуб се пласирао у Премијер лигу БиХ. У првој сезони у Премијер лиги БиХ 2010/11. године остварен је циљ то јест опстанак у елити. У сезони 2011/12. године екипа Херцеговца поново испада у нижи ранг у Прву лигу Републике Српске.
У сезони 2012/13. године управа клуба опредијелила се да иде у подмлађивање екипе и корача малим али сигурним корацима, истовремено, упорно и стручно радећи са младим. Циљ клуба био је да са најмлађом екипом у лиги оствари опстанак. Зацртани циљ је остварен после Плеј-аута и двомеча са екипом Лакташа, у којем су остварене двије побједе за опстанак међу прволигашима. Клуб се тренутно такмичи у Првој лиги Републике Српске.

Предсједник клуба је Борислав Бато Вукоје, секретар клуба је Миладин Граховац, а тренери клуба су Горица Ђорђевић и Душка Грубачић.

Адреса: Краља Петра Ослободиоца 12
Телефон:
059-370-970 и 059-370-280


РК Херцеговац Билећа

 

Пуно име
Рукометни клуб Херцеговац
НадимакХео
Основан2008. године
НавијачиЏукеле
ДворанаУниверзална СД Билећа
Капацитет2,000
ПредсједникМилош Кулаш
ТренерСлободан Арсић
ЛигаДруга лига РС - група Исток
2016-17Друга лига РС - група Исток, 2.мјесто


Рукометни клуб (РК) ''Херцеговац'' основан је давне 1962. године и један је од најстаријих клубова основаних у Билећи. Клуб је за кратко вријеме доспио до квалификација за улазак у Регионалну лигу БиХ, али је поражен од мостарске "Локомотиве". Старији љубитељи ове игре и данас се сјећају спортске неправде и катастрофалног суђења које је спријечило пласман клуба у виши ранг такмичења. Утакмице су се играле на школском игралишту и редовно је присуствовао велики број публике. Тренер клуба био је Раде Поповић, а за клуб су играли: Милан и Славко Самарџић, Слободан Вучинић, Неђо Радмиловић, Божидар Милићевић, Миодраг Костић, Бранислав Михајловић, и голмани Милорад Денда и Неџад Капиџић. Клуб је угашен 1966. године.

Рукометни клуб ''Херцеговац'' поново је основан 2008. године, и од тада се до 2011. године такмичио у Другој лиги РС. У сезони 2010/11. године клуб остварује све побједе и као непоражен улази у Прву лигу РС. Захваљујући клубу, рукомет је све више присутан међу младим нараштајима, тако да су завидне посјете на утакмицама овог клуба.

Клуб окупља око 70 чланова који вриједно раде кроз секције пионира, кадета и сениора.

РК "Херцеговац" је организатор традиционалног "Међународног рукометног турнира – Милан Бајовић – Виђен" у Билећи на коме се сваке године окупљају најбоље екипе из региона.

У најуспјешнијој сезони (2010/11) у историји клуба рукометаши "Херцеговца" остварују пласман у Прву лигу Републике Српске, остваривши све побједе у Другој лиги - група Исток. Клуб у сезони 2015/16. године као посљедњопласирани испада из Прве лиге РС у Другу лигу РС - група Исток, гдје се тренутно такмичи.

Предсједник Скупштине клуба је Миливоје Радовановић, предсједник клуба је Милош Кулаш, док је секретар клуба Милосав Радмиловић.

Адреса: Краља Александра 22, Билећа
Телефон: 065-619-057


КМФ Херцеговац Билећа

 
Пуно име
Клуб малог фудбала Херцеговац
НадимакХео
Основан2009. године
НавијачиЏукеле
ДворанаУниверзална СД Билећа
Капацитет2,000
ПредсједникДрагиша Тркља
Тренер-
Лиганема први тим
2014-15Друга лига РС - група Исток, 4. мјестоКлуб малог фудбала (КМФ) Херцеговац основан је 2009. године.Клуб је основала група љубитеља малог фудбала из Билеће.Клуб тренира и лигашке утакмице игра у Спортској дворани у Билећи.Први меч КМФ Херцеговац одиграо је 08.11.2009 против КМФ Бања Лука и у тој утакмици су поражени са 6:3, а први тријумф Херцеговац је остварио 16.01.2010 побједивши КМФ Челинац.Највећи успјех у историји клуба је остверен у сезони 2010/11. године када је клуб постао првак 1.лиге РС Група Исток и пласирао се у највиши ранг Суперлигу Републике Српске. У сезони 2011/12. године фудбалери Херцеговца као задњопласирани у Суперлиги Републике Српске испали су у Другу лигу Републике Српске Група Исток.
Екипа
Херцеговца у сезони 2012/13. године играла је са подмлађеном екипом и освојила предпосљедње пето мјесто у Другој лиги РС Група Исток, са три побједе у десет утакмица.


КК Херцеговац Билећа

Карате клуб (KK) ''Билећанин'' основан је далеке 1971. године. Клуб је промијенио назив 1973. године у Карате клуб ''Хецреговац'' и у својој већ дугој традицији извео је бројне генерације веома успјешних такмичара. Данас окупља велики број дјеце и омладине. Посебна заслуга за усјешан рад Карате клуба ''Херцеговац'' припада тренерима Петру Козјаку (носилац црног појаса-четврти дан, међународни судија и предсједник тренерске комисије Карате сaвeза Републике Српске), Данијели Козјак (црни појас-први дан), Божу Ивковићу (црни појас-трећи дан) и Радивоју Илићу (црни појас-трећи дан), који марљиво раде на прирпемама и обучавању чланова.
Тренуто је у клубу око 120 чланова у категоријама полетараца, пионира, нада, кадета, јуниора и сениора. Иако ради у веома отежаним условима, Клуб постиже одличне резултате.

Прву медаљу за Клуб донио је Милићевић Ненад у старој СФРЈ, а прву међународну медаљу донијела је Вујовић Дајана која је освојила треће мјесто на првенству које је одржано у Дармстадт-у (Њемачка) 2004. године.
На ширење и популарност каратеа на овим просторима утицао је феноменални резултат на државном првенству старе СФРЈ у Улцињу далеке 1987. године, када је женски тим у саставу: Козјак Данијела, Амра Овчина и Анела Перван  освојио златну медаљу у катама, као и сребрена медаља Данијеле Козјак у појединачној конкуренцији.
На Свјетском Купу у Новом Граду (Словенија) 2008. године, Јелена Козјак освојила је златну медаљу у борбама и бронзану у катама у конкуренцији нада, Данијела Милошевић златну медаљу у катама у конкуренцији пионира, и Дајана Јокановић сребрену медаљу у борбама у конкуренцији нада.
Карате клуб ''Херцеговац'' проглашен је најбољим клубом у Републици Српској 2008 и 2009 године.
Предсједник клуба је Драгиша Тркља, а секретар Милорад Војновић.

 
Адреса: Завођска 2, Билећа
Телефон:
065-535-466


КК Херцеговац Билећа

Куглашки клуб (КК) Херцеговац спада међу млађе спортске клубове у нашем граду.Основан је 1988. године.У сезони 2006/07 постао је првак РС у екипној конкуренцији, а освојивши титулу пласирао се у највиши ранг - Премијер лигу БиХ.Пошто куглана коју користе куглаши Херцеговца нема четири стазе и незадовољава услове такмичења, морали су да плаћају термине друге куглане, како би дочекали противнике.Али ни то није било рјешење...
Прва задовољавајућа дворана била је у Међугорју, па то финасијски нису могли издржати и опет се вратили у нижи ранг такмичења.Захваљујући великом ентузијазму и великој љубави према овом спорту, и овом граду, и после овог разочарења успјели су да се одрже.Пронашли су вољу и снагу за такмичење у следећој сезони, гдје су поново освојили титулу шампиона РС и пласман у најјаче куглашко друштво.У сезони 2009/10 куглаши Херцеговца такмичили су се у Премијер лиги БиХ, и заузели 11.мјесто од 12 тимова и нажалост поново се вратили у нижи ранг такмичења, прву лигу РС. У сезони 2011/12. године куглаши Херцеговца као убједљиво први поново освајају титулу у Републици Српској и остварују пласман у Премијер лигу БиХ, гдје се клуб тренутно такмичи. Куглашки клуб Херцеговац тренутно има 16 активних , регистрованих, играча и 20 омладинаца.Секретар клуба је Горан Вујовић.

Адреса: Владимира Гаћиновића 5, Билећа
Телефон:
* * *


ШК Основац Билећа

Шаховски клуб (ШК) "Основац" основан је 1997. године. Окупља http://www.bilecainfo.com/site/images/stories/osnovac2.jpgучеснике основних школа, а у последње вријеме учлањују се и предшколци као и студенти. Клуб тренутно броји окo 120 чланова а активно је око 30 чланова.

Од оснивања, шахисти "Основца" доспијевали су до највишег нивоа такмичења у РС и БИХ. Клуб ради у просторијама ОШ "Свети Сава" а води га Горан Гушић.
Клуб је до сада освојио бројне медаље и признања.
osnovac7

Дајана Милићевић и Мирјана Попадић избориле су реми са Алисом Марић на симултанци у Бања Луци 2010. Симултанка је играна на 14 табла, а Марићка је забиљежила резултат 13-1.
Кадеткиње Милица Попадић и Дајана Милићевић као најбољи млади шахисти РС избориле су пласман на Свјетско првенство у Грчкој 2010. године.

http://www.bilecainfo.com/site/images/stories/sahistibileca.jpg

Адреса: Херцеговачких устаника бб, Билећа
Телефон:
059-370-307


ШК Херцеговац Билећа

Прво удружење љубитеља ове древне игре у Билећи јавило се 1978. године од стране припадника Школе резервних официра и подофицира (ШРОП), да би отаџбински рат ’91-95’ довео до нестанака овог удружења.
Шаховски клуб (ШК) ''Херцеговац'' основан је 1996. године. У клубу тренутно има око 50 чланова. Клуб је до сада освојио бројне медаље и признања.
Шахисти 'Херцеговца'' су од оснивања три пута играли у Лиги РС, а тренутно се такмиче у II Лиги РС. Организатори су традиционалног "Петровданског турнира" у Билећи, у коме учествују клубови из Источне Херцеговине  и неки Клубови из Црне Горе, као и турнира "Појединачно првенство града".
Занимљив је податак да је шаховски првак Гари Каспаров два пута посјећивао Клуб и играо симултанке са члановима ШК "Херцеговац".
Због популизације овог спорта, Клуб је набавио неколико гарнитура за играње шаха у природи. Циљ клуба је пласман у виши ранг такмичења.
Предсједник клуба је Веселин Милићевић.
Адреса: Краља Александра
Телефон:
065-548-706


СК Херцеговац Билећа

Стрељачки клуб (СК) Херцеговац основан је 2010. године. СК Херцеговац у мају 2012. године добија стрељану која испуњава основне стрељачке норме за ваздушну пушку. У организацији СК "Херцеговац",  29. и 30. септембра 2012. године одржано је прво стрељачко такмичење у Билећи, у далекометном стрељаштву  под називом "БИЛЕЋА ОПЕН 2012". Ово такмичење је привукло велики број такмичара. Поред домаћег Стрељачког клуба "Херцеговац", на такмичењу су учестовали: СК "Први партизан" Ужице, СК "Румија" Будва, СК "Сарајево" Сарајево, СК "Монтенегро" Подгорица и стријелци Специјалне јединице полиције РС. Поред стрељачких клубова, учешће је узело и 25 ловаца из Билеће, Гацка, Калиновика, Будве, Тивта, Цетиња и Подгорице. На овом такмичењу прво мјесто у екипној конкуренцији припало је домаћину СК "Херцеговац" из Билеће. Клуб тренутно броји око 100 чланова. Председник клуба је Жељко Анђелић.